Wednesday, October 17, 2012

Resepi Ayam Penyet Wong Solo

Took me awhile nak compilekan resepi ni.. coz my friend ade yang mintak.. tp sbb bz sangat takde masa harini baru dpat compilekan.. i love to eat ayam penyet so so much.. especially wong solo punye.. mmg terbaik.. kdg2 kalau mengidam nak makan wong solo tu.. tak kira la hujan pon sanggup redah...
asalkan dpat makn.. then decided to make one at home.. banyak kali try jugak buat..so yang ni slightly the same with wong solo one... amik dari sane dari sini... tapi bab sukatan tu tak berapa nak sure la.. sbb salu masak mmg agak2 je... ok here it is...


Untuk Ayam
1 ekor ayam – potong 8 bahagian, rebus selama 10 minit dan toskan (simpan air rebusan ayam untuk buat sup)-kite guna air nie jgk utk masak nasik
½ sudu besar Jintan Manis – goreng tanpa minyak hingga naik bau
½ sudu besar Jintan Putih – goreng tanpa minyak hingga naik bau
3 sudu besar Biji Ketumbar – goreng tanpa minyak hingga naik bau
1 sudu besar Serbuk Kari Ayam
1 sudu besar Serbuk Kunyit
½ sudu besar Serbuk Lada Putih
3 ulas Bawang Putih
1cm Halia
Sedikit Air
1 sudu kecil Garam
Minyak masak untuk menggoreng

Untuk Sambal 

Segenggam cili padi merah
3 ulas bawang putih
tepung jagung secukup rasa 
2 sudu minyak masak

Untuk Nasi

2 pot beras rendam selama 2 jam
Sehelai daun pandan

Untuk Sambal Terung

3 biji cili merah*
segenggam ikan bilis*
tomato*
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 inci belacan*
2 sudu besar cili kisar
air asam jawa
kicap
garam dan gula secukup rasa
terung panjang (belah 4, potong senget2)
minyak masak 4 sudu

Untuk sambal kicap

cili padi segenggam
3 ulas bawang putih
kicap ABC saus manis

Lain- Lain

tempe (potong kecik2)
tauhu (kalau yg tebal tu, bahagi dua then potong segitiga.. so dapat 4)
daun salad
timun

Cara- cara menyediakan:-


Untuk ayam


1. Masukkan kesemua bahan (kecuali minyak masak) dalam pengisar, kisar hingga halus
2. Lumur bahan yang telah dikisar pada ayam dan perap semalaman.-perap lama2 cenggini 
3. (Simpan bahan kisar yang berlebihan untuk goreng tempe dan tahu.
4. Panaskan minyak dan goreng hingga garing.
Untuk Nasi

1. kukus nasi dlm loyang wat kek yg bulat tu.. kalau ade mangkuk kecik2 yg peniaga nasi kukus wat tu lagi bagus.. 
2. letak daun pandan dalam air kukusan.

 Untuk Sambal

1. tumbuk bawang putih sampai lumat... lepas tu masukkan cili padi.. tumbuk jugak tapi takyah lumat sangat...
2. panaskan minyak..
3. masukkan bahan yang dah tumbuk tadi.. 
4. masukkan air tepung jagung (tepung jagung tu sikit je.tak perlu banyak sangat, nanti jadi cam gam)
5.kacau2 and angkat.. xyah buh garam

untuk Sambal terung

1. tumbuk bahan bertanda *
2. panaskan minyak
3. masukkan bahan yang dah ditumbuk.. kacau2
4. masukkan cili kisar.. masak sampai pecah minyak..
5. taruk air asam jawa, garam, gula kicap..
6. campurkan dengan terung yang dh digoreng

Untuk sambal Kicap
1. tumbuk bawang putih dan cili padi sampai lumat..
2. tuangkan kicap abc.. (jgn bnyk sgt.. nanti cair.. kicap wong solo kan pekat.. kalau tercair, tambah balik bwg putih ngn cili padi biar balance balik)


so this is it.. inila hasil die bile dh di dalam pinggan..
mmg puas makan k.. leh tambah2.. hehe






No comments:

Post a Comment